Guide til fortøjning

Guide til fortøjning

Guide til knob og stik Læse Guide til fortøjning 3 minutter

Din guide til fortøjning af båd

Når båden skal lægge til kajen efter en dejlig sejltur på vandet, er det godt at vide lidt om tovværk og fortøjning generelt. I denne artikel kan du læse lidt om, hvad et godt tovværk er, samt hvordan du passer bedst på det.

Nederst finder du en oversigt over nogle gode råd, du kan tage med dig, når du skal fortøje din båd.  

Det gode tovværk

Den rigtige fortøjning kræver et godt tovværk. Der findes mange forskellige typer af tovværk på markedet, og det kan være svært at vælge det helt rigtige. Det vigtige er, at det er modstandsdygtigt overfor alt slags vind og vejr. Det er en god idé at vælge et reb af syntetisk materiale, så det ikke rådner så let og modstår skamfiling. Polyrebet er et godt bud, da det ikke suger vand eller bryder let. Du finder vores udvalg af tovværk til både her.

Tre gode råd til vedligeholdelse:

Tovværk bliver slidte med tiden. Særligt direkte sollys og saltvand slider på det kraftige reb. Her får du tre gode råd til, hvordan du passer bedst på dit tovværk:

  • Vask rebet i ferskvand for at fjerne det slidsomme saltvand.
  • Brug en tovbrænder til at brænde enderne efter afskæring, eller når det begynder at flosse.
  • Pas på med direkte sollys og varme.

Gode råd til hvordan man fortøjer en båd

Alle havne er forskellige, og har derfor sine specifikke muligheder og begrænsninger, når det kommer til at skulle fortøje en båd. Denne guide giver dig generelle råd, som er gode at huske på næste gang, du står og skal fastgøre din båd med tovværk.

  • Tjek vejrudsigten. Som sejler er det ikke kun vigtigt at orientere sig, om hvordan vejret bliver, når man skal ud på vandet. Det er lige så vigtigt at være opmærksom på vejrudsigten, når båden skal ligge stille. Dårligt vejr kan have betydning for hvilken fortøjning, der er bedst at benytte. Hold dig jævnligt opdateret – vind og vejr kan hurtigt ændre sig.
  • Sikker fortøjning. Selvom vejrudsigten lover godt vejr, så husk at fortøje din båd sikkert. Brug endelige den ekstra tid, det tager for at være sikker på, at båden er fastgjort på en ordentlig og holdbar måde. Man ved aldrig hvordan vind, vejr og andre forhold kan ændre sig. 
  • Tovværk. I forhold til tovværket er det vigtigt, at rebet har den korrekte diameter. Det må hverken være for let eller for tungt i forhold til din båds vægt. Undersøg derfor altid, hvilken tykkelse tovværket bør have, for at det passer bedst til din båd.
  • Knob og stik. Det er vigtigt at kunne binde den helt rigtige knude, når du skal fortøje din båd. Dobbelt halvstik og pælestik er to stik, som er gode at kunne. Du kan læse mere om knob her.
  • Fendere. Husk altid fendere, når båden skal fortøjes. Det er med til at beskytte din båd fra skader, der kan ske, når den er tæt på andre både, broer eller kajer. Benyt hellere for mange fendere end for få.

Hurtig levering

2-3 dage med GLS, DAO eller DSV