Guide til knob og stik

Guide til knob og stik

Læse Guide til knob og stik 5 minutter Næste Guide til fortøjning

Din guide til knob og stik

Når man skal fortøje en båd med polyreb, binde rafter sammen med naturreb eller sikre, at flagsnoren er ordentligt fæstet til flagstangen, er det en fordel af kende til forskellige former for knob og stik.

 • Et knob er kendetegnet ved at være en knude, som kan samle to eller flere selvstændige stykker tov.
 • Et stik er derimod nødt til at være bundet omkring noget, for at det holder. Det er altså en metode til at fastgøre tovet til en genstand.

Uanset om du er spejder, sejler eller klatrer, er det at kunne binde holdbare knuder en uundværlig egenskab i dit daglige liv. Alle, der nyder et aktivt friluftliv kan drage fordel af at kende lidt til forskellige former for knob og stik.

Der findes et utal, og der kommer hele tiden nye typer til. Nedenfor har vi samlet de fire mest almenkendte knob og stik. De er gode at kunne, da de på hver sin måde er effektive, holdbare og lette at løsne igen. I guiden kan du læse lidt om de forskellige knob, hvad de egner sig bedst til samt en guide til, hvordan de bindes. Nederst i artiklen finder du et par gode råd om knob, stik og materiale.  

Dobbelt halvstik

Dobbelt halvstik er et af de mest almindelige stik, og derfor er det godt at kunne. Det kan bindes frit i luften eller bindes direkte rundt om det, du ønsker. Det kan for eksempel bruges til at fortøje en båd midlertidigt. Som spejder er det særligt godt at kunne, da det tit bruges til at afslutte besnøringer. Husk altid at lade den løse tamp være lang nok. For at øge knudens sikkerhed og holdbarhed er det godt at kombinere det med et pælestik. Så er man sikker på, at det ikke løsner sig.

Guide til at binde dobbelt halvstik:

 1. Før rebet bag om den genstand, du ønsker at binde knuden om.
 2. Kryds nu rebets korte ende ind over den lange del af rebet.
 3. Før så den korte ende ind over genstanden igen, så den er bagved.
 4. Før nu rebet ind mellem genstanden og den lange del af rebet.
 5. Stram knobet godt til.

Pælestik

Pælestik er rigtig godt at kunne, da det er et simpelt stik, der er meget holdbart. Det udgøres af en løkke i rebets ene ende. Som navnet antyder egner det sig derfor godt, hvis man skal binde noget om en pæl, stolpe eller anden genstand. Det er blandt andet rigtig godt, hvis man skal fortøje en båd. Desuden er det rigtig let at løsne igen.

Guide til at binde pælestik:

 1. Før torvet rundt om den pæl eller genstand, du vil lave knuden om.
 2. Lav en løkke på rebet, og sørg for at tampen er øverst.
 3. Før tampen igennem løkken nedefra, rundt om enden og så tilbage gennem løkken oppefra.
 4. Stram godt til.

 

Din guide til knob & stik

Råbåndsknob

Råbåndsknobet er et af de meste anvendte knob for en spejder. Det er et simpelt knob, der er rigtigt godt at kunne, da det både er let at binde og let at løsne op igen. Det er en metode man benytter, når man vil binde to selvstændige stykker reb sammen. Det er altså en god løsning, hvis man har brug for at forlænge et tov. Vær dog opmærksom på, at de to stykker reb, man binder sammen, er af samme tykkelse. Hvis ikke de to ender er lige tykke, kan du bruge flagknobet i stedet.

Sådan binder du råbåndsknob:

 1. Bind de to ender sammen med en knude, som skulle du binde snørebånd.
 2. Bind nu en omvendt knude, hvor du lader den modsatte ende krydse over først.
 3. Du kan tjekke om, du har bundet knobet rigtigt ved at skubbe de to ender fra hinanden. Her skal det være tydeligt, at du har to løkker, som er flettet ind i hinanden. 

Flagknob

Flagknobet er godt at bruge, hvis man vil binde to stykker tov sammen, som ikke har samme tykkelse. Derudover er det, som navnet antyder, anvendeligt, når man vil fastgøre et flag til en flagline.

Sådan binder du flagknob:

 1. Lav en løkke med den ene tamp.
 2. Før den anden tamp op igennem løkken og dernæst rundt om det andet reb bagfra.
 3. Før nu enden ind under sig selv.

 

Gode råd til knob og stik

”Tie, Dress and Set” er en god huskeregel, når man binder knob og stik. Det betyder, at du først skal binde knobet (Tie), dernæst rette det til, så det ser rigtigt ud (Dress) og til slut stramme knobet godt til (Set). Husker du dette, er du godt på vej til at have en sikker knude, som holder.

Find det rigtige reb. Skal du bruge reb til tovtrækning, dekoraktioner eller til at klatre i? Så vil det være en fordel at vælge naturreb. Hos H. C. Jacobsen forhandler vi flere forskellige typer og længder af naturreb, så du med garanti kan finde noget, der passer til dit ønske. Du kan se vores udvalg her.

Hurtig levering

2-3 dage med GLS, DAO eller DSV